Hvis du udelader surdejen, skal der tilsættes 50g vand og 50g mel ekstra.
Bland vand og gær i en skål. Kom fuldkornsmelet i og rør det sammen Tilsæt nu surdejen og bland det Kom resten af ingredienserne i UNDTAGEN salt Bland det hele så det ligner våd havregrød Lad det stå i 10 – 20 min ( 30-40 min. hvis du ælter med håndkraft) Ælt det sammen, på maskine ca 8 min ved middelhastighed Kom salten i når gluten testen er bestået – træk i dejen med våde fingre, den er færdigæltet når man kan trække dejen tynd uden den går i stykker. På maskinen æltes salten i ved lav hastighed i 30 sek, det tager 1-2 min med håndkraft. Kom dejen i en skål eller kondibøtte Stil den på køl i mindst 6 timer, gerne natten over, man kan også lade den stå ved stuetemperatur i 4 timer. Hæld dejen ud på et bord og spænd den op til en bold. Lad den ligge i 1-2 timer (kernetemperaturen skal være min 16 grader) Fold dejen så den passer til din hævekurv – drys hævekurven med glutenfri mel. hvis man ikke har en hævekurv, kan man lægge et meldrysset viskestykke i en skål. Stil hævekurven med dejen i køleskabet minimun 1 time. Tænd ovnen på 250 grader ( nogen bruger varmluft, det plejer jeg ikke at gøre) med en bradepande i bunden og en bradepande i nederste ribbe. Vend dejen ud på bagepapir, og snit brødet eller klip 2 rækker med snipper. Kom brødet i oven og med det sammen hæld 2.5 dl vand i bradepanden i bunden. Bag det i 20 min. Skru derefter ned på 210 grader og bag det i 30 min. Tag det ud og lad det hvile på en rist i 45 min. Samlet tid
Fremgangsmetode