Skip to main content

Rugbrød

Opskriften passer til en rugbrødsform på 3 liter.

Samlet tid
24 timer
Sværhedsgrad
Mellem

  • Fordej
  • 200 gr.
    Surdej
  • 600 gr.
    Vand
  • 300 gr.
    Sigtet rugmel
  • 50 gr.
    Svedjerug eller alm. groft rugmel
  • 100 gr.
    Havregryn
  • 130 gr.
    Knækkede rugkerner
  • 40 gr.
    Solsikkekerner
  • 40 gr.
    Hørfrø
  • 40 gr.
    Sesamfrø
  • 30 gr.
    Mørkristet maltmel
  • Rugbrøds dejen
  • 200 gr.
    Vand
  • 200 gr.
    Sigtet rugmel
  • 150 gr.
    Svedjerug eller alm. groft rugmel
  • 30 gr.
    Groft salt

Samlet tid

  • Forberedelsestid
    30 min
  • Tilberedningstid
    ca. 60 min

Går godt til

Fremgangsmetode

  1. Fordej

  2. Bland alle ingredienserne til fordejen i en skål.

  3. Rør det sammen og dæk det til.

  4. Stil det  på køl i 14-24 timer, eller 6-8 timer ved stuetemperatur.

  5. Rugbrødsdejen.

  6. Kom resten resten af ingredienserne i (hvis man vil gemme dej til surdej, så skal man tage den fra før man tilsætter salt).

  7. Rør det sammen.

  8. Smør en rugbrødsform med olie/oliespray, ikke smør.

  9. VALGFRIT: Rul dejen i kerner, havregryn eller birkes.

  10. Kom dejen i formen og lad det hæve 1.5-2 cm.

  11. Varm ovnen op på 225 grader varmluft og en bradepande i bunden.

  12. Når den er varm stilles rugbrødet ind og der hældes 2 dl vand i bradepanden.

  13. Efter 10 min skrues der ned på 180 grader varmluft.

  14. Bag den i mindst 65 min, eller til en kernetemperatur på 97 grader.

  15. VALGFRIT: Vend brødet ud og bag det med bunden i vejret ved 150 grader varmluft i 15 min.

  16. Tag det ud og vikle det ind i et rent viskestykke og lad det hvile i 12 timer

  17. Skær en skive og læg det i en plastik pose. (Optimalt er brødet bedst 24 timer efter man har bagt det).

Går godt til